Spoločnosť Beky Snina musela v súvislosti s krízou obmedziť výrobu

03.12.2008 Snina

Snina 3. decembra (TASR) - Problémy s odbytom na zahraničných trhoch súvisiace so svetovou krízou spôsobili, že akciová spoločnosť Beky Snina musela vo svojich dvoch závodoch obmedziť výrobu.
V spoločnosti, ktorá patrí medzi najväčšie firmy na spracovanie bukovej guľatiny, pracuje v súčasnosti 135 pracovníkov z vlaňajších 400. \"Stavy pracovníkov sme znižovali hlavne v prvom polroku postupne a hromadné prepúšťanie v súčasnosti neplánujeme, \" uviedol dnes pre TASR spolumajiteľ firmy Ján Vajda. Dodal, že problémy majú všetky drevárske a nábytkárske firmy nielen v okolí Sniny.
Spoločnosť spracováva bukovú guľatinu určenú na výrobu nábytkových polotovarov, lepeného dreva a iných výrobkov z buka. Až 95 % produkcie exportovala na trhy do Škandinávie, Francúzska, Španielska, Nemecka, Rakúska, Talianska, Poľska, Česka, Slovinska, USA, Taiwanu, Číny a Japonska. Odbyt však stagnuje a v súčasnosti predstavuje asi len 20 % pôvodného objemu. Skutočnosť so stagnáciou v zahraničí sťažuje aj fakt, že cena dreva stanovená štátnym podnikom nevyhovuje. \"Napríklad drevo u Rumunov je o zhruba 26 % lacnejšie ako u nás a tak skôr prerazia na svetových trhoch, \" doplnil spolumajiteľ. Skonštatoval, že je ťažko predpokladať, kedy sa situácia \"po voľnom páde\" zastaví a trh sa opäť oživí.
 

Vyberte región